Vesti 2014 arrow Saopštenje Doma zdravlja o dosadašnji aktivnosti u vezi sa skriningom debelog creva
print

Dom zdravlja “Dr Đorđe Lazić” Sombor uključen je u nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva. Skrining uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine, koji bi trebalo da urade test na skriveno krvarenje u stolici, jer ukoliko se otkrije bolest u početnoj fazi, lečenje je uspešno.

Veoma jednostavnim testom moguće je otkriti polipe iz kojih može nastati rak. Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Svake godine od ovog raka oboli približno 4500, a umre više od 3000 ljudi. Tačan uzrok nastanka raka nije u potpunosti jasan. Najčešće se javlja kao posledica dejstva naslednih faktora i faktora sredine, načina ishrane i stila života. Faktori rizika su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost.

U Somboru su, za sada, ovim programom obuhvaćeni meštani Kljajićeva, Telečke i zaposleni Doma zdravlja.

U Telečkoj, od ukupnog broja osiguranika i ostalih građana iz ciljne grupe (660), koji su pozvani da učestvuju u skriningu, na pregled je pristalo 33% od ukupnog broja, od čega je 1% učesnika dobilo preporuku za kolonoskopiju.

U Kljajićevu od 2036 osiguranika, pregledu se odazvalo 28% pacijenata, dok je kolonoskopija predložena kod 1% pregledanih.

U ambulanti Doma zdravlja pregledano je svih 200 zaposlenih, koliko je I bilo na spisku, dok je 23% dostavilo FOBT, i 1% zaposlena su dobili preporuku za kolonoskopija.

Ovom akcijom je 28 naših sugrađana dobio uput za preventivnu kolonoskopiju koja se odmah vanredno zakazuje i obavlja u OB Sombor.

Rano otkrivanje (skrining) raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi.

Sledeći skrining će se obaviti u Riđici. Molimo sve meštane uzrasta od 50 do 74 godine da se odazovu u što većem broju pregledu.


PR služba Doma zdravlja,
Tamara Savović