Službe arrow Polivalentna patronažna služba


print

Načelnik službe:

dr Zdravko Hlodik, Specijalista opšte medicine

Glavna sestra službe:

Biljana Miljenović

Kontakt telefon:

025/415-494

Adresa:

Mirna 3, 25000 Sombor

Radno vreme (Radnim danom):

7-20 h

Radno vreme (Subotom):

8-12 h


Rad patronažne službe obavlja se u gradu koji pokriva 6 patronažnih sestara i u 5 sela somborske opštine: Kljaićevo, Bezdan, Svetozar Miletić, Stapar i Doroslovo.

U okviru službe postoje telefonsko savetovalište, savetovalište za zdravlje porodice i škola za trudnice.

Ciljevi rada službe su procena zdravlja, psihosocijalnog funkcionisanja, uslova života i identifikacija faktora rizika po zdravlje porodice.

Redovno se održavaju aktivnosti sa ciljem promocije zdravlja porodice i lokalne zajednice, kao i edukacija stanovnišva o zdravim stilovima života, očuvanje i unapređenje zdravlja dece, lica starijih od 65 godina, promocija odgovornog roditeljstva i po potrebi povezivanje porodica sa službama zdravstvene i socijalne zaštite.

Polivalentna patronaža vrši zdravstveno vaspitni rad u porodici tj. Zdravstveno vaspitnu edukaciju svog stanoništva na svom mikroreonu.

U kućnim posetama obilaze se: trudnice, porodilje i novorođena deca, dojčad, predškolska deca i školska deca, studenti, žene generativnog doba, hronični bolesnici, stare osobe...

Polivalentna patronažna služba učestvuje u radu mobilne jedinice Preventivnog centra, obavlja zdravstveno vaspitni rad i vrši promociju zdravlja odraslogstanovništva u zajednici prateći Kalendar zdravlja.

U okviru poluvalentne patronažne službe održava se škola za trudnice. Aktivno se sarđuje sa svims trukturama u lokalnoj zajednici (Centar za socijalni rad, Crveni krst...).